ПЪРХОТ

ПЪРХОТ

Какво е пърхота

Пърхота се изразява в отлющване на големи количества мъртви клетки от склапа,  в резултат на засиленото им делене, което най-често се свързва с гъбична инфекция. В най-леките си форми пърхота се среща  в областта на корените на косъма, а в по-тежките се среща по дължината на косъма и пада до раменете. Пърхота може да се развие при сух и по-мазен скалп, като в зависимост от това се различава „сух” и „мазен” пърхот. Въпреки че пърхота не е сериозно, застрашаващо живота състояние, той можа да направи живота на пациента изключително неприятен от естетическа гледна точка. Смята се, че над 50% от хората страдат от пърхот, като този процент е по-висок при мъжете.

Защо се появява пърхота?

Пърхота най-често се причинява от наличието на дрожди от род Мalassezia, които се срещат нормално по кожата ни, но при повишаване на секрецията на себум, дрождите започват да се делят учестено и да отделят дразнещи скалпа вещества. Тези раздразнения водят до ускоряване деленето на клетките и  формирането на пърхот, придружен със сърбеж. За образуванто на пърхот роля имат генетични и хормонални фактори, прекомерното сресване на косата с четки, липсата на витами и минерали ( витамин B, селен, цинк ), употреба на агресивни към кожата шампоани и козметични продукти, гъбични или други заболявания, стрес и други. Честотата с която се появява пърхота зависи и от метерологичното време, като в студените месеци от годината състоянието се обостря.

Как да се отървем от пърхота

За да се отървем от пърхота, най-напред, трябва да използваме подходяща дерматологична козметика – специални шампоани против пърхот. Важно е да отбележим, че дори и в периодите, когато пърхота е редуциран до минимум е необходимо да прилагаме превантивно подходящи шампоани. Kaто активни съставки тези шампоани съдържат например Октопирокс, който редуцира дрождите и успокоява скалпа. Следвашата важна стъпка е да получаваме необходимите витамини и минерали с храната, да спим достатъчно и да елимиираме стреса. Ако тези стъпки не ви помогнат да се отървете от пърхота, консултирайте се с вашия дерматолог.

ПРОДУКТИТЕ КОИТО НИЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ СА

Медикет превент, Медикет плюс и Медикет иктамо

Можете да ги намерите в по-големите аптеки или да поръчате оттук